Μπότσια, ένα παραολυμπιακό άθλημα!

To «μπότσια» είναι ένα παραολυμπιακό άθλημα.  Συμμετέχουν αθλητές με εγκεφαλική παράλυση και είναι μια δοκιμασία ακρίβειας και ελέγχου των μυών, που απαιτεί πολύ μεγάλη αυτοσυγκέντρωση.

Το «μπότσια» παίζεται ατομικά, σε ζευγάρια ή σε ομάδες των τριών. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να ρίξουν οι παίκτες την πλαστική μπάλα τους (χρώματος κόκκινου ή μπλε) όσο πιο κοντά μπορούν στη λευκή μπάλα - στόχο που καλείται "jack". Η λευκή μπάλα ρίχνεται πρώτη, ενώ στη συνέχεια οι ομάδες ρίχνουν εναλλάξ τις μπάλες τους. Οι μπάλες προωθούνται με τα χέρια, τα πόδια, ή -εάν η αναπηρία του συμμετέχοντα είναι σοβαρή- με μία βοηθητική συσκευή. Στο τέλος του κάθε γύρου, ο διαιτητής μετράει την απόσταση που έχουν οι μπάλες των ομάδων από τη μπάλα - στόχο και δίνει ένα βαθμό για κάθε μπάλα που είναι πιο κοντά στη μπάλα στόχο από τη κοντινότερη μπάλα του αντιπάλου. Η ομάδα ή παίκτης με την υψηλότερη βαθμολογία είναι νικητής στο τέλος του αγώνα.

Η γνωριμία και η συμμετοχή στο συγκεκριμένο άθλημα βοήθησε πάρα πολύ στην ευαισθητοποίηση των μαθητών απέναντι στα άτομα που αντιμετωπίζουν κινητικές δυσκολίες.